Zeebaars in Zeezout

Zeebaars in Zeezout

Waarschijnlijk het eenvoudigste gerecht wat je bent tegengekomen en op de BBQ kan dit gewoon niet fout gaan. De smaak is puur wat je na al dat zout niet zou verwachten. Het voordeel van al dat zeezout, wat een korst om de zeebaars heen vormt, is dat de zeebaars in zijn eigen vocht wordt gaar gestoomd. Hierdoor blijven de smaken puur en gaat er niets verloren.

Ingrediënten:

  • 2 zeebaarzen, genoeg voor 4 personen, schoongemaakt (alleen de ingewanden er uit de rest mag blijven zitten)
  • bosje dille
  • citroen, in plakjes gesneden
  • voor de zoutkorst:
    • 2 kilo zeezout
    • 2 eieren  (alleen de eiwitten)

Bereidingswijze:

Stop in iedere zeebaars een half bosje dille. Snij de citroenschijfjes doormidden en stop deze ook in de buik van de twee zeebaarzen. Meng in een kom het zeezout met de eiwitten (het moet een beetje aanvoelen als nat zand).
Neem een braadslee en leg op de bodem een laagje zeezout. Leg hier vervolgens de zeebaars op.
Dek de zeebaars af met de rest van het zeezout, als de zeebaars te groot is kan je de staart buiten het zout laten.
Zet braadslee op de BBQ (180 graden, (aan 1 kant houtskool)) en draai na 20 minuten de braadslee zodat ook de andere zijkant van de zeebaars de zelfde warmte krijgt.

Na 40 minuten is de zeebaars klaar. Haal de braadslee van de BBQ en laat een aantal minuten afkoelen. Breek het zout en haal voorzichtig de zeebaars uit de zoutkorst.
Zorg dat er zo min mogelijk zout aan de zeebaars blijft zitten. Stroop langzaam de huid af van de buik naar de rug en je zult zien dat de graten loskomen. Draai de zeebaars om en doe aan de andere kant hetzelfde. Verwijder zo voorzichtig alle graten en dien de zeebaars op. Heerlijk met gegrilde worteltje en een aardappel puree.

el = eetlepel (15 ml)
tl = theelepel (5 ml)
l = liter (1000 ml)
ml = milliliter
kg = kilogram (1000 gr)
g = gram

Klik hier voor de printversie van het recept: Zeebaars in Zeezout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *