Welke BBQ kan ik het beste aanschaffen?

Welke BBQ kan ik het beste aanschaffen is een veel gestelde vraag. Eigenlijk valt het antwoord op deze vraag wel mee.

  • koop altijd een BBQ met deksel
  • kies een gangbaar formaat diameter
  • size matters

BBQ met deksel waarom?
Een BBQ met een deksel zorgt ervoor dat je nagenoeg ieder gerecht kan klaarmaken. Een hoop gerechten moeten indirect (gerecht ligt niet rechtstreeks boven het vuur) worden klaargemaakt en dat gaat simpelweg niet als je geen deksel hebt. In een BBQ met deksel circuleert als het ware de warme lucht net als bij een heteluchtoven.

Gangbaar formaat
Wat is een gangbaar formaat? Hiermee wordt bedoeld dat je bij ieder merk BBQ een bepaalde diameter hebt waar de meeste accessoires voor te verkrijgen zijn. Bij het merk Weber is dat bijvoorbeeld de 57cm uitvoering en bij Big Green Egg is dat de Large uitvoering. Laat je bij aanschaf door de leverancier/verkoper informeren waar de meeste accessoires van te koop zijn.

Size matters
Koop nooit een te kleine BBQ. Wat je op een BBQ nodig hebt is ruimte. Ruimte voor je gerechten maar ook ruimte om indirect te kunnen barbecueën. Als je aan de ene helft de kolen hebt liggen betekent dit dat je nog maar de helft van je rooster overhoudt om indirect te barbecueën. Al snel kom je tot de conclusie dat een grotere BBQ niet overdreven is.

Wat zijn momenteel de populairste barbecues?

  • kogel BBQ
  • Kamado BBQ

Kogel BBQ
Een kogel BBQ is een ronde BBQ van staal met deksel. Het meest bekende merk kogel BBQ is Weber. Een Weber BBQ is nagenoeg overal te koop en is in verschillende formaten en zelfs verschillende kleuren verkrijgbaar. Het houtskool of de briketten kan je in een “Brikettenhouder” doen zodat je precies kan bepalen waar je ze neer zet. Meestal gebruik je twee mandjes, eentje links en eentje rechts met in het midden een lekbak. Het midden van je rooster (boven de lekbak) is dan de indirecte zone. De 57 cm uitvoering (diameter van het rooster) is het populairst en een ideale barbecue voor beginners en gevorderden, hij is te koop rond de 200,00 euro. Het is een degelijke barbecue waar je echt minimaal tien jaar plezier van kunt hebben.

Kamado BBQ
Kamado is de naam van een klei of aardewerk oven die zijn oorsprong heeft in Japan en al duizenden jaren wordt gebruikt. Later werd dit keramiek en nog later zijn er uiteindelijk barbecues van gemaakt. Inmiddels is er een heel arsenaal aan keramiek barbecues te verkrijgen waarvan de Big Green Egg wel de meeste bekende is. De combinatie van keramiek en de wanddikte zorgen ervoor dat een Kamado bbq zijn warmte lang vasthoudt en erg zuinig omgaat met zijn brandstof (houtskool). Een Kamado BBQ van een gangbaar formaat is te koop vanaf 1000,00 euro. Voor een Big Green Large met een aantal onmisbare accessoires ben je al gauw een dikke 1500,00 euro kwijt.

Verschil tussen een kogel BBQ en een Kamado BBQ
Barbecueën op een Kamado BBQ zoals de Big Green Egg is niet te vergelijken met een metalen kogel BBQ zoals die van bijvoorbeeld Weber. Een metalen kogel BBQ verliest veel warmte aan de buitenlucht waardoor deze niet echt zuinig met z’n briketten of houtskool omgaat. Ook is de temperatuur moeilijker beheersbaar dan bij een Kamado BBQ. Vooral bij Slow en Low gerechten kan dit problemen opleveren. Het is in een metalen kogel BBQ heel lastig om 18 uur lang de temperatuur op 110 graden te houden. Constant moet je bij regelen, beetje minder lucht, beetje meer lucht enz.
Een Kamado BBQ is zo goed geïsoleerd dat je erg lang kan barbecueën op een lading houtskool en de temperatuur perfect onder controle kan houden. Dit komt de bereiding van je gerechten uiteraard ten goede. Rechtvaardigt dit het enorme prijsverschil? Lastig te zeggen, op barbecuegebied gaat er niets boven een Kamado BBQ en ben je het eenmaal gewend dan wil je echt niet meer anders. Of je het prijsverschil daar voor over hebt zal je zelf moeten uitmaken.

Maar als je het barbecueën een beetje onder de knie hebt kan je natuurlijk op iedere BBQ iets fatsoenlijks klaarmaken 🙂

Terug naar BBQ Tips & Tricks