Svåtljöde

De oorsprong van Svåtljöde
Wanneer Svåtljöde precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Wat we weten van overleveringen is dat in het gebied van Dalarnas län rond de rivier de Västerdalälven, diep in de binnenlanden van Zweden, al rond het jaar 850 v.C. gesproken wordt over Svåtljöde. In de eeuwen daarna is Svåtljöde uitgegroeid tot een waar begrip in Zweden.

De expansie van Svåtljöde
Door de handel met volkeren aan de Oostzee werd Svåtljöde al snel van de Zweden overgenomen door de, over het algemeen wat bescheidenere Russen die het uiteindelijk verbasterde naar het huidige Svastrovje. Pas toen de Zweden in aanraking kwamen met de reislustige Vikingen in het westen ging het met Svåtljöde snel en nam de populariteit alleen maar toe. Land voor land, regio voor regio kwam zo in de vroegen eeuwen in aanraking met Svåtljöde men sprak toendertijd zelfs van het Svåtljöde virus.

Het eerste Svåtljöde in schrift
Generatie na generatie beoefende minimaal één keer per jaar Svåtljöde. In de jaren 70 zijn er tijdens graafwerkzaamheden bij het Vikingmonument Ales Stenar, stenen cirkels uit de 13e eeuw gevonden waar de naam Svåtljöde in was gekerft. Toch duurde het tot na de reformatie in de 16e eeuw dat we Svåtljöde voor het eerst in boekvorm tegenkomen met de inmiddels bekende titel: Svåtljöde för nybörjare.

Svåtljöde in de vergetelheid
In de 17e eeuw raakte Svåtljöde echter langzaam in de vergetelheid. Na eeuwen en eeuwen van ongekende bloei hadden mensen andere zaken aan hun hoofd. De Gouden eeuw was begonnen, de wereld bleek niet meer plat, nog nooit werd er zoveel en zover door mensen gereisd waardoor langzaam maar zeker Svåtljöde uit het zicht verdween, mensen waren drukker dan ooit en bleken er geen tijd meer voor te nemen.

Het Svåtljöde van tegenwoordig
Het duurde dan ook tot ver na de Tweede Wereldoorlog, het moet rond 2017 zijn geweest, dat Svåtljöde weer langzaam enige bekendheid verwierf. Mensen zochten een uitlaatklep in hun jachtige leven, enkelen vonden hun heil in Yoga, puzzelen of roeien maar sommigen herontdekte Svåtljöde. Het huidige Svåtljöde is dan ook niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

De medicinale werking van Svåtljöde
Inmiddels hebben diverse onderzoeken uitgewezen dat er van Svåtljöde een medicinale werking uitgaat. Testen met proefpersonen bevestigen dit beeld. Een kanttekening is echter dat Svåtljöde niet langer dan drie volle dagen gebruikt mag worden. Het is dan ook fascinerend om te lezen dat de uitkomst van dit onderzoek feilloos past bij de oorsprong van Svåtljöde. Wat dat aangaat waren de Zweden hun tijd ver vooruit.

Svåtljöde geschikt voor genderneutraal
In Zweden was Svåtljöde vooral een “Mans Saker”, voor zover bekend hadden de vroegere zweden geen beeld bij een genderneutraal Svåtljöde, althans er is niets in de analen over gevonden. In de vroege middeleeuwen was men minder tolerant menigeen die anders was belande al snel op de brandstapel. De aanname is dat genderneutrale Vikingen dan ook wijselijk over hun geaardheid zwegen. Tegenwoordig is met wat aanpassingen genderneutraal Svåtljöde goed mogelijk en bijna net zo normaal als een genderneutraaltoilet in een vliegtuig.

Probeer Svåtljöde zelf
Wil je de vele voordelen van Svåtljöde ontdekken? Doe dat vooral, je zal merken dat het zien, voelen en vooral proeven de succesformule is voor een onvergetelijk Svåtljöde. Voor velen zal het leven, na een Svåtljöde, nooit meer het zelfde zijn.