Open of gesloten barbecueën

Eerder schreven we in “Welke barbecue kan ik het beste aanschaffen?” dat het sowieso verstandig is om een BBQ te kopen met een deksel, omdat je dan open en gesloten kan barbecueën. Maar wat is nu het verschil en waarom zou je juist open of gesloten willen barbecueën?

Open barbecueën
Open barbecueën doe je altijd direct, dus je gerecht ligt boven het hete houtskool of boven de briketten. Omdat je gerecht rechtstreeks boven de hittebron ligt is de kans op snel verbranden groot waardoor je er bij moet blijven en regelmatig moet keren. Zuurstof heeft zonder deksel ook alle ruimte om de vlammen te voeden waardoor alles steeds heter wordt. Indirect barbecueën kan niet op een open BBQ. De temperatuur is naast de warmtebron niet voldoende om het gerecht te garen.
Open barbecueën doe je vooral bij roodvleesrecepten en als je vlees op het allerlaatste moment wilt dichtschroeien.

Gesloten barbecueën
Gesloten barbecueën doe je meestal als je indirect wil barbecueën, je gerecht ligt niet rechtstreeks op het vuur maar ernaast, op het rooster. Je BBQ werkt dan als een soort heteluchtoven waardoor je heel veel gerechten kan klaarmaken. Kip bijvoorbeeld maak je klaar in een gesloten BBQ op indirect vuur. Waardoor de kip niet verbrandt en toch gaar wordt en mals blijft.

Grote stukken vlees gaan ook op een gesloten BBQ met indirect vuur. Zo kan het vlees rustig garen zonder dat de buitenkant zwart verbrand is. Pas op het laatste moment grill je dan het vlees op direct vuur zonder deksel zodat je een mooie knapperige gegrilde buitenkant krijgt.

Zie voor onze recepten voor verschillende mogelijkheden.

Terug naar BBQ Tips & Tricks