Houtskool of briketten

bbq-friday-houtskool_of_briketten
Wanneer gebruik je nu houtskool en wanneer gebruik je briketten? Is houtskool beter voor de smaak in je gerecht of juist briketten? Voor het antwoord op deze vraag moet je je zelf drie vragen stellen:

  • Welke barbecue gebruik ik?
  • Hoe lang wil ik gaan barbecueën?
  • Welk gerecht of gerechten ga ik bereiden?

Welke barbecue gebruik ik?
Een Kamado of een Kogelbarbecue?
Als je een Kamado barbecue hebt zoals de Big Green Egg of de Bastard dan gebruik je altijd houtskool. Ben je in het bezit van een kogel barbecue zoals de Weber dan gebruik je houtskool of briketten.

Waarom bij een Kamado barbecue alleen maar houtskool en geen briketten is misschien je volgende vraag. Een Kamado barbecue is zo goed geïsoleerd dat ze erg zuinig zijn met hun brandstof en de temperatuur perfect is in te regelen waardoor je fluitend een hele avond kan barbecueën. Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan.

Hoe lang wil ik gaan barbecueën?
Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën? Is het een hele avond of misschien een hele dag, dan gebruik je briketten. In een kogel BBQ gaan ze veel langer mee dan houtskool en de temperatuur is wat eenvoudiger onder controle te houden. Met goeie briketten kan je in een kogel BBQ zonder problemen een uur of 3 barbecueën.
Maar ben je van plan om kort te barbecueën dan zou ik voor houtskool gaan. Houtskool brandt sneller en is daardoor ook sneller op temperatuur in vergelijking met briketten maar is daardoor ook weer sneller uitgebrand.

Welk gerecht of gerechten ga ik bereiden?
Wil je low en slow op je Kogel BBQ dan neem je briketten, maar ga je voor Fast en Hot dan kan je het beste houtskool gebruiken. Dus voor het grillen van bijvoorbeeld een ribeye is houtskool gewoon beter en lekkerder. Wil je indirect Moinkballen klaarmaken op je Kogel barbecue , spareribs, saté e.d. dan zijn briketten de beste keus.

En waar koop je dan goed houtskool of brikketten?

Zelf vinden we de Weber Briketten niet verkeerd, ze zijn op veel plaatsen te koop (Doe het zelf zaken en tuincentra) en zijn redelijk geprijsd. Uiteraard zijn er betere maar die kan je alleen kopen bij barbecue speciaalzaken of via Internet. Goed houtskool is wat moeilijker, zelf zijn we dat nog niet tegengekomen bij de doe het zelf winkel of tuincentra. Via Internet is dit natuurlijk geen probleem. Wij kopen onze houtskool altijd bij Vuur en Rook ze leveren snel, hebben alles op voorraad en verlenen een goede service.

Terug naar BBQ Tips & Tricks