Het Hemelse Ei

Het Hemelse Ei

Nee we hebben het dan niet over een nieuw deel van Suske en Wiske maar over een gevuld eitje van de BBQ.
Een gevuld eitje van de BBQ?
Inderdaad je leest het goed. Het Hemelse Ei is een zalig voorgerechtje wat vrij eenvoudig is te bereiden en bovendien vrij snel klaar is want het hoeft maar een paar minuten op de barbecue.

Zorg als eerste dat je iets hebt waar je de eieren in kunt zetten en wat tegen de hitte van de barbecue kan, zelf gebruiken we een gietijzeren standaard waar 12 eieren in kunnen. Koop als tweede in de betere kookwinkel een eier-clack. Het apparaatje kost 25 euro maar het is de investering waard. Je kan hiermee op eenvoudige wijze een rauw of gekookt ei perfect mee ontdoppen en naast het klaarmaken van “Het Hemelse Ei” kan je de eier-clack iedere zondagochtend gebruiken voor het onthoofden van je eitje bij je ontbijt.

Ingrediënten:

  • 6 lekkere biologische eieren
  • 1 el bruine basterd suiker
  • 1 ons rauwe zalm
  • 6 sprietjes bieslook
  • 1 tl verse dille
  • 2 el dille mosterd dressing

Bereiding:

Steek de BBQ aan en zorg dat de temperatuur rond de 180 graden is. Het Hemelse Ei bereiden we op indirect vuur.
Snij de rauwe zalm in hele kleine blokjes en bewaar deze in de koelkast.

Onthoofd boven een kom met de eier-clack een ei en haal voorzichtig het hoedje eraf. Giet vervolgens het ei boven de schaal in je hand en laat zo door je vingers het eiwit in de schaal vloeien (dit is de meest eenvoudige manier om het eiwit te scheiden van de dooier (eigeel). Doe de overgebleven (hele)dooier in een schaaltje. Je hebt het eiwit van 3 eieren nodig.
Was de lege eierschaal even voorzichtig onder stromend water af, eventueel gemorst eiwit is dan van de schaal verdwenen waardoor de eierschaal op de bbq nergens aan vast blijft plakken.

Plaats de (hele)dooier terug in de eierschaal en zet het ei terug in de eierdoos. Doe dit vervolgens bij ieder ei. In de kom heb je maar voor maximaal drie eieren eiwit nodig de rest van het eiwit (als je er meer maakt) mag je weggooien of gebruiken voor iets anders.

Je hebt nu 6 eierschalen gevuld met alleen de hele ei dooier (eigeel) en een kom met eiwit van maximaal drie eieren. Doe hierbij een Flinke eetlepel bruine basterdsuiker.
Klop met een garde of keukenmixer het eiwit samen met de basterdsuiker door elkaar totdat het eiwit een soort schuim wordt en dik genoeg is dat het aan je schaal blijft kleven als je de schaal ondersteboven houdt.

Vul de eierschalen voorzichtig met het stijfgeklopte eiwit en zet ze in een vuurvaste houder en zet deze vervolgens op de barbecue met gesloten deksel. Let op want tussen de 3 en 5 mintuten zijn ze klaar. Zodra het eiwit licht gekleurd is en je het met je vinger kan indrukken zijn je eieren klaar en haal je ze van de barbecue af.
Neem de kleine blokjes zalm en leg op ieder ei een laagje van deze blokjes, neem vervolgens de dille mosterd saus en doe een beetje over de zal strooi er wat fijne dille over en steek drie kleine sprietjes bieslook in ieder ei en dien op.

Als je Het Hemelse Ei op tijd van de BBQ hebt gehaald is het eigeel net nog zacht en krijg je door de verschillende laagjes een ware smaak explosie.

el = eetlepel (15 ml)
tl = theelepel (5 ml)
l = liter (1000 ml)
ml = milliliter
kg = kilogram (1000 gr)
g = gram

Klik hier voor de printversie van het recept: Het Hemelse Ei.