Barbecue aansteken doe je zo

Aansteken van een barbecue kan op talloze manieren en er zijn genoeg accessoires om je hierbij te helpen. De meest gangbare zetten we voor je op een rijtje.

Levens gevaarlijk: Gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals terpentine of spiritus

  • Aanmaakblokjes
  • Aanmaakgel
  • Wokkels
  • Starters
  • Looftlighter (elektrisch)

Aanmaakblokjes
Je hebt hierin een uitgebreide keuze en je kan ze vrijwel overal kopen van supermarkt tot Doe het zelf zaak. Je kan ze gebruiken om zowel houtskool als briketten aan te steken. Er zijn ook ecologische aanmaakblokjes te koop, je krijgt ze wat moeilijker aan dan de blokjes gemaakt van paraffine.

Aanmaakgel
Ook dit product kan je vrijwel overal kopen, wij zijn er echter geen fan van. Het brandt te kort om briketten aan te steken en is minder milieuvriendelijk.

Wokkels
Zijn gemaakt van stro wat in elkaar is gedraaid en vervolgens is gedrenkt in paraffine. Nog niet overal te koop alhoewel we ze inmiddels in sommige supermarkten hebben zien liggen. Ideaal voor houtskool aan te steken. Als het waait gebruiken wij ze ook om drie aanmaakblokjes aan te steken onder een starter vol met briketten.

Starters
Briketten aansteken vinden sommige mensen een hele klus. Ze zijn vrij massief waardoor het lang duurt voordat ze branden. Een starter maakt het leven van een barbecu-er dan ook een stuk eenvoudiger. Een starter is een stuk pijp/buis met een handvat en buiten dat de onderkant en bovenkant open zijn zitten er overal gaten in de zijkant. Aan de onderkant zit in een puntvorm een rooster. Van boven vul je de starter met briketten en aan de onderkant leg je een paar aanmaakblokjes. Je steekt de blokjes aan op het kolenrooster van je BBQ en plaatst vervolgens de starter met briketten er overheen. Door het schoorsteen effect gaan je briketten vrij snel (15 minuten) gloeien en kan je ze vanuit de starter in je BBQ doen. Voor houtskool is zo’n starter weer niet zo’n goed idee. Houtskool aanmaken met een starter is te snel waardoor het meeste al is verbrandt voordat je gaat barbecueën.

Looftlighter
De looftlighter is een elektrische föhn die zo heet wordt dat je er al fluitend houtskool en briketten mee aan kan steken. Houtskool brandt binnen een minuut, zo snel gaat dat. Enige nadeel is dat je wel een stopcontact in de buurt moet hebben. We hebben vernomen dat er gewerkt wordt een batterij uitvoering maar tot op heden is het nog niet bekend wanneer deze te koop is. De Looftlighter is ideaal in gebieden waar het vaak waait.


BBQ Friday Looflighter

Terug naar BBQ Tips & Tricks